ALMA TALKS
AlmaTalks je nově vznikající série inspirativních setkání, přednášek a diskuzí o všem, co nás jako lidi z gastro oboru přesahuje a zároveň spojuje – o tom, co nám společně dává smysl.
Vznikem AlmaTalks otevíráme prostor pro pravidelná setkávání a spolupráci v rámci komunity foodie nadšenců, restauratérů a profesionálů z gastro oboru, kteří při své práci i mimo ni neustále přemýšlí nad tím, jak dělat věci lépe. Jak posouvat hranice nejen v kvalitě jídel, servisu, atmosféry, výběru vstupních surovin a produktů, ale i jak svou práci a vize komunikovat směrem k hostům a veřejnosti a ovlivňovat tak jejich vnímaní jídla v širším kulturně-ekologickém kontextu.
Těšit se můžete na rozhovory a živé panelové diskuze s tuzemskými i zahraničními osobnostmi, kuchaři, řemeslnými výrobci a zemědělci o půdě a potravinových řetězcích, zero waste přístupech, nejnovějších gastronomických trendech, pracovní kultuře v pohostinství, žurnalistice, food stylingu i food influencerství.
Využijte příležitostí rozšířit si myšlenky a diskutovat o tom, co je ve světě jídla a pohostinství zrovna aktuální.
ZA PODPORU DĚKUJEME
![](https://www.almaprague.cz/files/kofola.png)
![](https://www.almaprague.cz/files/ingastro.png)
![](https://www.almaprague.cz/files/km-logotype-primary-black.png)
![](https://www.almaprague.cz/files/kk-logotype-black.png)
![](https://www.almaprague.cz/files/tgtg-logo-green-rgb.png)
již proběhlo
datum: 18. listopad 2024 (pondělí)
lokace: Alma Prague
Alma Talks #2 O zero waste přístupech a kreativitě v kuchyni
Vyřazení fresh folií, fermentace a nakládání přebytečných surovin, efektivnější plánování menu a kompostování organického odpadu. To je pouze část těch snažších opatření, která dnes začíná zavádět rostoucí počet restaurací v každé cenové hladině – od kaváren, vináren až po Michelinské provozy. Mezi ty zdánlivě nemožné, typické zejména pro restaurace, které mají zero waste přístup vetkaný v DNA, ale patří třeba i upcyklování skla, transformace recyklovaných plastů do take away talířů a designových interiérových prvků nebo vyvíjení tlaku na redukci či změnu obalových materiálů u stávajících dodavatelů. Zero waste se postupně dostává do povědomí více a více podniků a nutí je nad věcmi přemýšlet jinak, kreativně. Do reality, kde se odpad z jednoho procesu stává vstupem pro jiný, vás zasvětí druhá edice AlmaTalks.
![](https://www.almaprague.cz/files/responsive/360/0/8.png 360w,https://www.almaprague.cz/files/responsive/720/0/8.png 720w,https://www.almaprague.cz/files/responsive/980/0/8.png 980w,https://www.almaprague.cz/files/responsive/1280/0/8.png 1280w,https://www.almaprague.cz/files/responsive/1920/0/8.png 1920w,https://www.almaprague.cz/files/responsive/2600/0/8.png 2600w)
datum: 25. 6. 2024
místo konání akce: Alma Prague
O JÍDLE, PŮDĚ A SPOLUPRÁCI SE ZEMĚDĚLCI
Dnes už není pochyb o tom, že to, jak člověk jí, naprosto zásadně ovlivňuje jeho zdraví, krajinu, vodní cykly, klima a v neposlední řadě i vztahy kolem něj. Chad Frischmann ve známé TED přednášce mluví o dvaceti nejdůležitějších řešeních klimatické krize, z nichž se překvapivě více než polovina přímo týká konkrétních změn v potravinovém či zemědělském systému. Jejich společným jmenovatelem je půda a to, jakým způsobem se s ní zachází. První Alma Talks je tak věnován tomu, jak tuto agendu může přímo ovlivnit pohostinství, od fine diningu přes bistra a kavárny po velkostravování jako nemocnice nebo školní jídelny, výběrem surovin. Každý produkt může být nástrojem pro změnu, je-li vybrán ve spolupráci se zemědělci a se společným cílem regenerovat půdu a budovat kvalitní vztahy.