Alma TALKS:
O jídle, půdě a spolupráci se zemědělci

termín: 25.6.2024 (od 9:50 do 19:00)
místo konání: ALMA Prague

Dnes už není pochyb o tom, že to, jak jíme, naprosto zásadně ovlivňuje naše zdraví, krajinu, koloběh vody, klima a v neposlední řadě i vztahy kolem nás. Chad Frischmann ve známé TED přednášce mluví o dvaceti nejdůležitějších řešeních klimatické krize, z nichž se překvapivě více než polovina přímo týká konkrétních změn v potravinovém či zemědělském řetězci. Společným jmenovatelem těchto řešení je půda a to, jakým způsobem s ní zacházíme.

V rámci první akce ze série AlmaTalks se budeme bavit o tom, jak tuto agendu můžeme přímo ovlivňovat my z gastronomie. Ať už pracujeme ve finediningu, bistrech a kavárnách nebo stravovacích zařízeních jako například nemocnice nebo školní jídelny, výběr suroviny a produktů může být nástrojem změny, pokud ve spolupráci se zemědělci jdeme za společným cílem regenerovat půdu a budovat kvalitní vztahy.

Témata, kterých se dotkneme:

Farm-to-table movement a příklady restaurací, které mají svou vlastní produkci.

Finanční udržitelnost práce s kvalitnějšími surovinami, u kterých známe jejich původ i pěstitele.

Jak mohou restaurace pozitivně ovlivnit své hosty ve vnímání jídla v širším kulturně-ekologickém kontextu.

Diskuze na téma chybějících iniciativ k posílení spolupráce malých a středních zemědělců a gastro podniků u nás v ČR.

Jak konkrétně může sektor pohostinství přispět k pozitivní systémové změně v oblasti produkce potravin.

Funkční modely a příklady spoluprací gastro podniků se zemědělci a lokálními producenty ze zahraničí.

PROSTORY A KAPACITA AKCE

Akce počítá v rámci maximálního využití prostor s kapacitou 100 účastníků. Větší část programu se bude odehrávat přímo v restauraci ALMA. Během dne se však část programu přesune i do konferenčních prostor v suterénu. Večerní networking proběhne při skleničce vína v nově otevřeném prostoru VIN—ÁRNA na dvorku restaurace.

JÍDLO NA AKCI

Součástí konferenčního dne je menu, sestavené šéfkuchaři Almy Michalem Daňkem a Petrem Žídkem výhradně ze surovin pocházejících od lokálních zemědělců a výrobců. V ceně vstupného je ranní uvítací chod, společný oběd o dvou chodech a odpolední coffee break.

PŘEDNÁŠEJÍCÍ

Ed Romein (NL), MAD Academy

Ed Romein je vedoucím programu Environment & Sustainability v rámci kodaňské MAD Academy. Po více než desetileté fascinací tím, jak se lidé zabývají jídlem a kuchaři přeměňují nápady v lahodné vynálezy na talíři, chápe stravování jako ekologický akt.

Zuzana Benešová (CZ), Živá půda

Zuzana je ředitelkou projektu Živá půda. Ten vlastníkům půdy pomáhá zastavit její znehodnocování a zemědělcům zase radí, jak s ní lépe a udržitelněji hospodařit. Samotná Zuzana se v rámci Živé půdy nejvíce věnuje legislativě v ČR a diverzifikaci zemědělské produkce.

Simón Quiñones (DE), Otto Berlin

Simon má v berlínské restauraci Otto na starosti vztahy s dodavateli a vede její vlastní zahradu, kde kultivuje jedlé stromy a rostliny, které jsou v souladu s vizí restaurace podporovat regionální sezónní produkci. Svou práci dokumentuje na IG kanálu @otto_fieldnotes.

Karel Kalný (CZ),
Mitrovsky Angus

Karel je expertem na regenerativní zemědělství a regenerativní pastvu. V rámci Statku Mitrov na Vysočině sám hospodaří na 550 ha, kde chová dobytek i kuřata způsobem, který je pro okolní přírodu a místní ekosystém ekologicky přínosný.

Renata Kliková (CZ), Klika kitchen

Renata provozuje se svým manželem restauraci Klika Kitchen v Českých Budějovicích, kterou před 8 lety převzali po rodičích. Změnili celý koncept a začali oslovovat místní farmáře. Dnes se sezónní menu skládá jen z lokálních surovin a mění se několikrát do měsíce. Klika Kitchen stála u zrodu a je součástí spolku Jíme Jih.

Pavel Drdel (CZ), Sůl & Řepa

Pavel ve své restauraci Sůl a Řepa spolupracuje s malými místními dodavateli. Základ jeho kuchyně tak neleží u plotny, ale u lokálních farmářů na poli. O to více si váží každé suroviny a snaží se ji zpracovat beze zbytku. Nakládá, suší, fermentuje. Patří k zakládajícím členům jihočeského spolku restaurací Jíme Jih.

Tomáš Valkovič (CZ), Ambiente - Um

Tomáš je kreativním šéfkuchařem Ambiente. Aktuálně sídlí v UMu a jeho hlavní úlohou je rozvíjet nové koncepty, zkoušet a testovat různé receptury a postupy, vést interní vzdělávání pro kuchaře a nově také pro veřejnost. Spolupodíli se na kuchařských výletech za zemědělci s názvem Ke kořenům.

Hana Součková (CZ)

Hanka vlastní nedaleko Prahy svoji farmu, kde spolu se svými rodiči a kamarády pěstují, balí a distribuují více než 55 druhů zeleniny, bylinek a jedlých květů. Své výpěstky mimo jiné dodává do jedněch z nejlepších pražských restaurací.

Vanda Kofroňová (CZ)

Vanda Kofroňová je ekonomická redaktorka a moderátorka. Vídat jste ji mohli na obrazovce České televize, kam se plánuje po aktuální rodičovské pauze zase vrátit. Věnuje se taky školením prezentačních dovedností, kde vychází ze své dlouhé praxe divadelní improvizátorky.

ZA PODPORU DĚKUJEME

Chcete vědět o příští akci? Nechte nám svůj e-mail