RESTAURACE ALMA: Otevřená kuchyně Petra Židka a Michala Daňka
Alma stojí na respektu k surovinám. K jejich sezónnosti, k jejich osobitosti, k jejich původu a tvůrcům. Bereme je od lidí, kteří to cítí stejně, od farmářů po vinaře či pražírny kávy: mléčné výrobky z Krasolesí a farmy Struhy, zeleninu od Hanky Součkové, z Haly 22 a Sluneční farmy Vykáň, maso z Amaso, Red Meat a od Hanky Malečkové, ryby ze Pstruhařství Skalní mlýn a Chabrybárny, za studena lisované oleje z lokálních semínek z Horňácka, vejce ze Šumavy, octy od Evy Laurinové z Utopia vinegars. Chléb & další pečivo peče naše sesterská KRO Bakery ve Vršovicích, byliny a další divoké ingredience sbíráme po polích, lesích a loukách s Tomášem Reisingerem. Více o našich dodavatelích...
Stejně jako naturální vinaři vnímáme špičkovou surovinu jako základ, kterému pomáháme vyniknout – s fantazií i pokorou, citem i zkušeností. Dostáváme z nich to nejlepší pomocí vlastní zrárny masa, ryb i sýrů, fermentační laboratoře i různých forem ohně, od yakitori grilu po pec na dřevo.
Nedílnou součástí tohoto respektu je i maximální snaha o zero-waste – nejen maso a ryby, ale i zeleninu a další suroviny využíváme od čumáčku po ocásek. Proto tak rádi pracujeme s vnitřnostmi nebo steaky z vlastní stařírny, proto si maximum věcí připravujeme #fromscratch, proto to propojení baru, restaurace a fermentačního labu v jednom celku. Spolu s bylinkovou zahrádkou ve vnitrobloku a dlouholetým know-how celého týmu nám umožňují co největší cirkularitu a minimální plýtvání.
Baví nás objevovat, zkoumat, zkoušet a dělit se o tuhle zábavnou cestu s hosty. Ingredience hledáme (doslova) mimo vyšlapané stezky, nejen na polích a farmách, ale taky po lesích a loukách. Příroda je naše spíž a Alma naše hřiště; dovolují nám hrát si v kuchyni, baru i fermentační laboratoři a přinášet vám na talíři i ve sklenicích nové chutě, neznámé suroviny i překvapivé pohledy na ty známé.
Víno hraje v Almě stejně zásadní roli jako jídlo: košatá vinná karta sestavená hlavním sommelierem Draganem Bogdanovičem organicky navazuje na naše hodnoty a chutě. Pracujeme s vinaři, kteří se na vinici i ve sklepě objednou bez zbytečné chemie, ať už dělají vína avantgardní nebo klasického střihu, z tradičních regionů i oblastí mimo hlavní proud.
Podobně jako v kuchyni se chceme s hosty podělit o to nejlepší z lokální produkce, proto velkou část jinak celoevropského lístku hrdě zabírají čeští a moravští vinaři, od osvědčených legend (Dobrá Vinice, Ota Ševčík) po talenty jako Milan Nestarec nebo Plenér. A protože současná naturální scéna nabízí spoustu skvělých nízko- a ne-alkoholických nápojů se stejnou hloubkou chuti a energií jako ty alkoholické, najdete na lístku i březovou mízu, naturální džusy nebo kofermenty od seriózních řemeslných výrobců.
V Almě to žije! Nechte nám na sebe email a o všem víte jako první: